Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

Annyong haseyo?

2009.02.11. 05:31 HippoKriszta

Igen! Megkezdődtek a koreai nyelvóráim! Attól azért még nem kell félni, hogy áttérek a koreai nyelven írt blogra, ámbár a harmadik szemeszterre még ez is megeshet ;-)

A címbéli kérdést pl. kapásból nem tudom lefordítani :-) Megnyugtatásul ez sem nem az én teljes képtelenségemre utal a nyelvtanulás tekintetében, sem nem a tanárnő antitalentumára a nyelvtanításban, csupán az eltérő nyelvhasználatra. (Napi furcsaként) a koreaiak ugyanis mindössze a fenti formát használják üdvözlésre. Míg nálunk a Jó reggelt/Jó napot/estét/Szia/Hello/Szervusz stb. palettán válogathatunk és még az angolban is megvan a Good Morning/Good Night/Hello/Hi stb. választék, addig itt ezt mind az Annyong haseyo fejezi ki!

Mostmár csak az lehet a kérdés, hogy mivégre tettem a mondat végére kérdőjelet? A kezdő nyelvtanulók legnagyobb örömére az Annyong haseyo? egyben a hogy vagy?/How are you? kérdést is felteszi, így leginkább talán az angol How do you do?-ra hasonlít. A legjobb hír pedig, hogy a válasz sem túl bonyolult: Néé, annyong haseyo. Persze csak, ha valóban jól vagy.

A Néé egyébiránt az egyik leggyakoribb szó errefele, egyigejűleg OK/rendben/persze/hogyne/természetesen/máris/azonnal/értem ésatöbbi. Kiejtése nagyon egyszerű és tetszőleges hosszúságúra nyújtható! A minap egy Skype beszélgetésben pl. Dávidka, a maga 9 hónapjával tökéletsen artikulálta, hogy ! Előbb tanul meg koreaiul, mint magyarul, ahogy ez édesapja kommeltálta :-)

A nyelvtanításról egyelőre annyit, hogy nagyon sokat nevetünk az órán. Ugyanis, minthogy még a betűket is meg kell, hogy tanuljuk, egyelőre elég sok az ismétlés. Vagyis a tanárnő után rendre ismételjük az adott kifejezést. Ez eléggé gyerekesnek tűnik első látásra, de minthogy nem olyan egyszerű megtanulni egy új ABCt, és minthogy a saját nyelved ABCje nem biztos, hogy alkalmas az átírásra, mivel teljesen mások a hangok is - nekem valóban úgy tűnik, hogy nincs más megoldás. Ma azonban már szinte az összes írásjellel megismerkedünk, így elvileg már nemcsak kimondani, hanem leírni is le tudom, hogy Annyong haseyo? A kerdőjelet biztos....

A kedvencem mégis az első házi feladat volt: keress 5 koreait és mutatkozz be nekik: név, honnan jöttél, mit csinálsz Koreában, illetve tudd meg róluk ugyanezt. Az 5 koreainak pedig az aláírásával kell igazolnia a beszélgetés megtörténtét :-)

Összefoglalásul: egyelőre nem érzem hatalmas előnyek a finnugor nyelvcsaládhoz való tartozásunkat. De kétséggel elhiszem minden nyelvésznek, hogy később jól jön ez még!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr23936191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miguel el Grande 2009.02.11. 21:35:15

Amíg egy nyelven nem tudod, hogy mondják: "A sajt öreg és büdös!", addig nem beszéled jól azt a nyelvet. :-)

A hogy vagy?/gyönyörű vagy/táncolunk?/elkísérhetlek?/szeretlek pedig természetesen alap!
süti beállítások módosítása