Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

Könyvajánló - Baktay Ervin: Kőrösi Csoma Sándor

2015.02.03. 21:04 HippoKriszta

Egyesek szerint az élet 30 felett kezdődik. Szerintem előtte is van élet, azonban 30on innen, magam is úgy látom, hogy az élet "más". Más, mert millió dolgot látok másképpen, mint korábban vagy éppen élek meg máshogy, mint kevésbé "éltesen". Mostmár úgy gondolom ebből ered az is, hogy mások szerint meg 40-en, 50-en, 60-on meg 70-en túl kezdődik az élet. Ami még szebb az egészben, hogy nekem ebben az új életben is folyamatos a változás. Megértődnek majd helyükre esnek bizonyos mozaikkockák. És lehet, hogy ez éppen erről is szól... 

Nos így esett az is, hogy Baktay Ervin könyvét Kőrösi Csoma Sándorról valahogy nem sikerült elsőre befejezni, így kb. egy fél év kihagyással olvastam ez az utolsó 80 oldalt, holott már előtte is nagyon kedves volt nekem, de például néha soknak találtam a leírások részletességét. A köztes fél évben persze nemcsak öregedtem, ami értelmet adott minden egyes részletnek, hanem jártam is Indiában, így a mozaikkockák helyreillesztését az az út is jelentős mértékben segítette. 

kcss.jpgBaktay Ervin könyve a legapróbb részletességgel meséli el Kőrösi Csoma Sándor életének minden megismerhető mozzanatát és közben elkalauzol bennünket Csoma korának, az 1700-as évek végének, az 1800-as évek első felének világába és különösen Indiájába. 

Noha épp az érintett vidékeken nem jártam, döbbenet volt olvasni a hasonlóságokat a mai Indiával, ahol a jelek szerint áll az idő... (Az indiai útra készülve kezdtem el olvasni G. Hajnóczy Rózsa Bengáli tűz című könyvét is, ami a szerző az Indiában töltött 3 évéről, az 1929-32-es évekről számol be. Ez a könyv is még folyamatban, de hasonló élményt adott India és az egyéb vonatkozásokban is - lásd máris.)

Baktay Ervin könyve Csoma életének bemutatását nem "tisztán" az életrajzi adatok bemutatásával teszi, hanem teljes történelmi kontextusba is helyezi, a laikusok számára ezzel nemcsak érthetővé, de kifejezetten élvezetessé és izgalmassá is téve a fejleményeket. Kalandregénynek azért nem mondhatom a művet, aminek persze nem is ez volt a célja, de pl. Csoma életkörülményeinek bemutatása, akár életének erdélyi, akár zanglai szakaszait vesszük olyan részletességgel mutattatnak be, hogy pontosan oda tudjuk képzelni magunkat Csoma egyszerű szobájába, ahol már-már együtt fázunk és isszuk a teát vele (Zangla). A történelmi kontextus segít megérteni, hogy az egyén történetét hogyan befolyásolta az akkori világ története, a brit hódítás Indiában és a közben a helyiek közt zajló harcok. Így Csoma és Baktay korán túl a mai Indiát, annak történelmi mozgatórugóit is jobban megérthetjük. Baktay beutazta Csoma útját, így leírásait személyes élményekre is alapozta, mely komolyan meg is látszik a leírások élményszerűségében!

Sok szeretettel ajánlom tehát a könyvet mindenkinek, aki egy kifejezetten élményszerű történelmi utazásra vágyik mind a Csoma korabeli Európába, Magyarországra, Erdélybe, az Indiába vezető út valamennyi állomásának országaiba és persze Indiába, megismerve közben egy kiemelkedő, rendkívül ambiciózus és kitartó magyar tudós életútját betekintést nyerve tudományos munkásságába és annak egykorú és majdani méltatásába.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr187138205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása