Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

GasztroMálta

2013.08.13. 14:41 HippoKriszta

Málta sokszínű történetét a konyhaművészetében is tetten érhetjük. Arabos, spanyolos, törökös ízeket találunk a helyi hagyományos ételek mellett. Az éttermi választékban azonban nem feltétlenül látható mindez, hiszen sokan inkább a megszokott, ismert receptek felé hajlanak. Az eredmény a következő: pizzából és tésztás ételekből sehol nincs hiány, sőt, garantáltan van minden tenger gyümölcseis verzióban is. Teljesen függetlenül attól, hogy a sült krumpli-e a megfelelő köret, mindenütt, mindenhez az az alapköret. Salátával. Az igényesebb helyeken szinte biztosra vehető egy kis bruscetta előételnek, többnyire ingyenesen. Vagyis nyertek az olasz ízek. Szicília egyébként egy köpésre van, nincs is nagyon mit csodálkozni tehát. Azon sem kell meglepődni, ha az étlap is olasz, sőt a rendelésfeladásnál is lehet, hogy olaszul elboldogulhatunk.

Azonban, ha a máltai specialitásokra vágyunk, nem biztos, hogy mindenütt ilyen egyszerű dolgunk lesz. A máltai ételek állítólag sokáig teljesen hiányoztak is a kínálatból, mert tekintve, hogy a szigeteken kevés a fa (mondjuk inkább, hogy nincs) az ételek hagyományosan lassú tűzön főttek, vagyis kevéssé voltak beilleszthetőek az éttermi kínálatba. Egyre több helyen jönnek azonban rá, hogy vannak a helyi gasztronómia remekei iránt érdeklődők, akik szívesen fogyasztanak egy kis bragiolit, a húsba tekert darált húsos jellegzetes főételt melyet aztán egy kis bajtra-val, tipikusan kaktuszból készült lila likőrrel lehet leöblíteni. Jellegzetes étel még a nyúl és az egészen zseniális, sűrű halleves, az aljotta. Mindezek előtt az igazi helyi előétel a bab- illetve olajbogyókrémes keksz, szárított paradicsommal.

skorpiohal.jpg

Fellelhető még a kínálatban a csiga és az összes "hagyományos" tengeri herkentyű mellett pár érdekesebb tétel, mint pl a kardhal vagy az egészen bizarr ízű skorpióhal, egészben, paradicsomos, olivás szószban tálalva.

Napközben snack jelleggel a pastezzieriák kínálata a irányadó, mindenféle, helyben sütött péksüteménnyel.

pass.jpg

Utóbbit akár a magyar árak alatt is megúszhatjuk, előbbiekre minimum a hazai árak dulpájával tervezzünk.

A pastezzieriák azért ennél megérnek némivel több szót is, ugyanis a gyors falatok mellett a helyi szociális élet meghatározó helyszínei is. A képen látható majd 200 éves pastezzeriaban sziesztaidőben a sport és politikai események elemzése zajlott intenzíven ottjártunkkor. A többségében idős helyi urak mellett egy komplett kőműves csapat és a szomszédos bank személyzete is ide ugrott be ebédre, mi pedig láthatóan teljesen kilógtunk a sorból. Nos, a Krisály Palota névtől azért lássuk be a random turista többet vár :)

kristaly.jpg

Italfronton Máltát a helyi sör nélkül megúszni lehetetlen. A sárga dobozos vagy csapolt Cisk sehonnan sem hiányzik. A bajtra névre keresztelt lila, kaktuszból készült likőr is mindenképpen megér egy próbát! Nőknek mindenképpen ajánlom :)

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr905379028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása