Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

Teknősföldön

2012.09.13. 11:32 HippoKriszta

miniteknos_1.jpgSri Lanka partjat több veszélyeztetett teknősfaj is látogatja tojásrakásra. És ahogy az sok helyen lenni szokott, sajnos itt is jellemző a tojások kiásása közvetlenül azok lerakása után, majd eladása, többnyire étkezési céllal, abban a hitben, hogy a teknőstojás gyógyhatású, védelmet biztosít a fogyasztója számára. Noha ennek a „hitnek” semmilyen tudományos bizonyítása nincs, a teknősök veszélyeztetettsége pedig egyre ismertebbé válik, mégis rendületlenül megy a tojásfészkek kifosztása… Viszont szerencsére a teknősök mentése is nagy erőkkel folyik! Kosgoda környékén számos ún. teknős-keltető üzemel a következő technikával. A teknősfarmok szintén felvásárolják a tojásokat, valamivel magasabb áron, mint ahogy a piacokon eladható lenne, majd védett, ideális körülmények között gondoskodnak a kikeltetésükről. A teknősök jellemzően hajnalban bújnak ki a tojásokból és a keltető munkatársai által gyorsan összegyűjtésre is kerülnek, átmenetileg elhelyezésre kerülve még szintén egy védett medencében. Nem tartják ám itt sokáig őket! Ugyanaznap este sprintelhetnek is a tengerbe, miután a ragadozó madarak és egyéb tengeri ellenségeik már kevéssé találják meg őket. Minden erőfeszítés ellenére azonban sajnos 100 kikelt kisteknősből átlagosan így is mindössze 1 éli meg a felnőttkort…

kisteknos.jpgMi Kosgoda mellett egy helyiek által üzemeltetett, aprócska keltetőt látogattunk meg, ahol éppen a tulaj mesélt nekünk a fentiekről. Több kisteknőst is a kezünkbe foghattunk, sőt, el is engedhettünk 10 darabot. Pontosan megosztoztunk rajta, így Anyu is, én is 5-5 teknőst engedtünk vissza! Fantasztikus élmény volt! Csak úgy tipliztek a víz felé! Pont úgy, mint Sammy kalandjaiban! Persze kívántunk nekik jó utat, kaptak kis auraburkot maguk mellé és teljességgel meg vagyunk róla győződve, hogy a mi teknőseink túlélési aránya legalább 80%os lesz J Bízunk benne, hogy ez valóban így lesz és még mindig boldogan úszkálnak a nagy kékben!

Minthogy éppen zárásra érkeztünk, kértünk ajánlást a hölgytől, hogy merre lakjunk. Némi kétségbeeséssel vette tudomásul, hogy valóban nem foglaltunk szállást és majd lesz valami. Lett is volna amúgy viszonylag könnyen azt képzelem, mert ez a Colombo-Galle, illetve onnan még délebbi partszakasz a turisták kedvelt úti célja, így számos szálláslehetőség adódik, de végül nem ez lett a megoldás, hanem befogadtak minket egy éjszakára! Persze megegyeztünk az árban, de akkor is nagyon örültünk, hogy egy újabb „original” Sri lankai élményben lesz részünk. El voltunk persze készülve mindenre ismerve a helyi viszonyokat ekkor már nagyjából, csak éppen arra nem, hogy gyakorlatilag rózsadombi körülmények közé megyünk. Az első látásra jegyszedő néninek tűnő hölgyről kiderült, hogy a helyi, de szinte még hazai viszonyok közt is felette jólszituált, egy hatalmas „palotában” lakik a férjével és két gyermekével és a szolgálóval!

teknosmentes.jpgA teknősfarmtól busszal jöttünk vele Balapitiyaba, ahol laktak, itt bevásárolt nekünk vacsorára, így érkezés után kaptuk is a friss dinnyeturmixot, míg a férjével rájöttünk, hogy mindketten erősen kötődünk Szöulhoz, ahol mindketten tanultunk!

Részletesen megtudtuk aztán a sorsukat, kezdve egy korábbi szolgálólány által elkövetett nagy értékű lopástól, a cunami túléléséig, az újrakezdésig, a teknősfarm iránti elkötelezettségig. Érződött a büszkeség, de volt is mire! A hadseregre méretezett vacsora után így aztán jó sokat beszélgettünk, megint egészen otthon érezve magunkat a világ végén J

Reggel aztán nem hagytak minket fizetni – lévén mi is megosztottuk velük a saját sztorinkat. Ugyan a felajánlás nagyon jól esett, mégis úgy gondoltam jobb lenne, ha hagynák kiegyenlíteni a számlát, de abban maradtunk, hogy ha tudom, támogassam majd inkább a teknősprojektet! Kezdetnek azzal, hogy mindenkinek ajánlom meglátogatásra a Kosgoda Turtle Hatchery-t, ahol sokmindent megtudhat a teknősökről, hiszen a létesítmény oktatási célokat is szolgál, így 1-1 kifejlett példánnyal is találkozhatunk, sőt! A valamilyen oknál fogva sérült teknősöket is kezelik, láttunk például egy, még fiatal teknőst, akinek páncélfejlődési problémája volt! Reméljük ő is jobban van azóta!

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr234774467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása