Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

Sigiriya, Dambulla, Elefántszafari

2012.08.30. 17:29 HippoKriszta

sigiriya.jpgsigiriya_lepcso.jpgsigiriya_festmeny.jpgsigiriya_maszoka.jpgelefánt.jpgSzóval Sigiriya biztosan megközelíthető valami kevésbé "romantikus" útvonalon, lévén mégis a legfőbb nemzeti nevezetességről van szó, de így a víztározó mellett is végigvezetett az utunk - amolyan Angkor Wat érzés mellett. A sofőrök azt mondták egy óra alatt végzünk, de minthogy egy 200m-es szikláról van szó, inkább 1,5ben maradtam velük.

A sziklához különböző kerteken át vezet az út, ami egy szépen rendbentartott romterület és a közepén futó "sétány"ról végig pazar a rálátás a hatalmas sziklára. A kemény mászás a hegy aljában jön. Érdekessége a terepnek, hogy a hatalmas sziklákat beletervezték a valahavolt épületegyüttesbe és ez remekül sikerült.

A sziklán található romok rendeltetéséről többféle teória kering: palota volt vagy meditációs hely, talán már soha nem tudjuk meg. Amire viszont mindenképpen készülni kell az víz, napellenző és hatalmas szél, rekkenő hőség főleg a déli órákban! A lépcsők elég magasak és sok helyen szűkek, majd a szikla aljától kezdve egyre több a vaslépcső.

Az első "látványosság" a sziklafal kb. kellős közepén található falfestmény-kollekció, amelyek döbbenetes éppségben és élénk színekben pompázva maradtak ránk. Ide egy vas csigalépcső vezet. Minden tériszonyosnak ajánlom ezzel együtt a félelme leküzdését, mert nagyon megéri a küzdelmet. Innen tovább egy magas fal mellett lehet a szikla oldalában előre araszolni, de szabályosan küzdeni kell a szél ellen. Fizikai kihívásként kétség kívül ez az eddigi legmegterhelőbb célpont, ahol jártam. Pedig a java a végső vaslépcső soron jön! A  csúcs megmászásához ugyanis a valahavolt hatalmas téglaoroszlán mancsai közt, annak egykori ordításra nyitott száján, a "nyelvlépcsőn" indul az út, ami eztán azonnal át is vált egy kevéssé bizalomgerjesztő vaslépcsőre. Kell imádkozni na, hogy az ember feljusson. Odafent aztán pazar a kilátás, hatalmas a szél - és van pár rom :) Szóval a komoly tériszonnyal küzdők alkalmasint kihagyhatják. Amolyan Teotihuacán-szerű a feeling, leszámítva, hogy az épített látványosság itt kevésbé impozáns. A táj azonban mesébe illő, uhogy aki teheti inkább másszon!

Az 1 óra egyébként leginkább sietve elég, noha a sokkal több meg az időjárási kihívások miatt vállalható nehezen.

A kb. 2 órás szintidőnkkel innen nagyon nyomtuk a gázt Damulla felé, ahol ismét vagy 560 lépcső várt ránk, így a két programot egy napra jó edzésben lévőeknek ajánlom csak, de legalábbis a Sigiriyaban szerzett lábremegés végét érdemes megvárni. Jegyváltás és negyedtáv után így rájöttünk, hogy holnap is van nap, és miután némi kedvezménnyel megszabadultam a jegyeinktől az elefántok felé vettük az irányt!

És persze lettek elefántok, így ki is fizettem a napi túra árát! Elefántokat kora délutántól a Minneriya Nemzeti Parkban garantáltan lehet látni, ugyanis a nagy hőség elől erdőbe búvó állatok majd 100as csoportban jönnek hűsölni a tavak mellé. Fantasztikus látvány, ahogy fürdőznek, füvet rágcsálnak, gondoskodnak a kevéssé apró kicsinyeikről! A szomszédos tóban pedig ezrével hűsölnek a gólyák!

A felette program- és zötykölődésgazdag nap után holtfáradtan zuhantunk ágyba, egy újabb remek vacsi után!

 golya.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr44739457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása