Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

Egy kellemes meglepetés

2009.10.03. 04:10 HippoKriszta

Kambodzsába a legtöbben Angkorért mennek, Phnom Penh, a főváros inkább csak a kifejezett Kambodzsa vagy térségbéli körtúrák része - alapvetően utazásszervezési szempontok miatt. 

Pedig a csodálatos Királyi Palota, a khmer gazdagság számos kincsét rejtő Nemzeti Múzeum és Pol Pot kegyetlenségének döbbenetes kínzómúzeuma mindenképpen megéri a látogatást, nem is beszélve a város hangulatáról.

Nem tudom megmagyarázni pontosan az okát, de Phnom Penh már a repülőből is nagyon szimpatikus városnak tűnt. A jellegzetes hegyes templom és palotatornyok ellenére, amik itt-ott kiemelkedtek a pala és cseréptengerből, valahogyan mégis európai kisváros felett lebegő érzésem volt. Phnom Penh 1,2 milliós város, Kambodzsa lakosságának majd 10%a él itt. A város mégis emberléptékű, szinte gyalog bejárható és valahogyan tényleg nagyon emberközeli - számomra legalábbis. 

A reptérről hosszas tuk-tukozás vezetett a belvárosba a szállásra. Utamat jobbról balról megannyi mozgó ételárus, meztelenül szaladgáló gyerekek, milliónyi motoros, tuk-tukos, cyclós, biciklis, egyéb összetákolt mozgójárműves utazó szegényezte, jöttek-mentek a szerzetesek narancssárga ruhájukban, minden parkban lázasan folytak a közös aerobic edzések vagy az össznépi tollasozás. Mindenki tevékenykedett valamilyen módon vagy éppen csak élvezte, hogy együtt lehet a szeretteivel.

Ebben a képben persze máris sok a furcsa: DK Ázsiában sehol nem láttuk igazán az egymásnak adottság jeleit (ez Koreában sem szokás, sőt! Lásd a metrón a nevelő célú plakátokat!), itt ellenben nem kellett sokat gondolkodni, hogy a kézen fogva sétáló fiú és lány egy párt alkot. Az indonézek szuperegészségtelen dohányzó, motorpöfögő, nemmozgó életmódja után jó volt látni, hogy a khmerek odafigyelnek magukra. Hogy igyekeznek tiszán tartani a környezetüket is (különösen Siem Reap, Angkor környékén!!!). Summa summarum, már-már európaias hangulatom kezdett lenni, pláne a klasszikus kávézók, éttermek, sörözők láttán, ami Koreában (szinte) teljesen hiányzik. 

Az egymondatos jellemzés Phom Penhről mégis az, hogy az ellentétek városa. A fényűző palotáké, a csodás templomoké és a megannyi aknasebesülté és meztelenül szaladgáló gyerekeké...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr131424294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása