Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

Bali - a nyaraloparadicsomon tul

2009.09.21. 06:48 HippoKriszta

Balirol otthon az emberek tobbsege szerintem 1, 2, legfeljebb 3 dolgot tud: idealis nyaralohely, szuper merulohelyei vannak es Indonezia egy szigete (talan). De ennel lenyegesen tobbrol van szo!

Bali annak idejen a hollandok fennhatosaga alatt allo sziget volt, akiknek kisse mas felfogasa volt a "feher ember terherol", mint a tobbieknek es inkabb az elni es elni hagyni elvet kovettek, plane, miutan lenyugozte oket a rendkivul szines es melyen gyokerezo balinez kultura es a balinezek kedvessege. Mindennek nem kis szerepe van abban, hogy Balin a hagyomanyok meg ma is nagyon erosen elnek es amennyiben a hoteled ajtajan kiteszed a labad, maris belebotlottal egy szertartasba.

Bali ugyanis a muzulman Javaval ellentetben hindu vallasu sziget, ahol napi soksok aldozattal igyekszel harmoniaban maradni a termeszettel, az istenekkel es valamennyi embertarsaddal. Ennek a legkonnyebben eszreveheto fizikai megnyilvanulasa a megannyi apro, bananlevelbol es egyebekbol osszeallitott kis aldozati tal, egy egy csipet rizzsel, gyumolccsel es hasonlokkal, amit nemcsak a szentelyek es hazkapuk elott, hanem pl. az osszes kiadott vagy kiadando szoba ajtaja elott is elhelyeznek (ime a belebotlasi lehetoseg). Tovabbi erdekesseg, hogy az aldozat barmi lehet, amit az emberek szeretnek. Mert ha az emberek szeretik, akkor biztosan az istenek is! Igy dohanyosok: kerem elovenni egy szal cigarettat, kezugyesseggel kevesse megaldottak penzt! (Utobbi fenymasolt penzkotegek formajaban igazan Vietnamban bontakozott ki a szemem elott.)

Persze amellett, hogy a haz lanyai es asszonyai egesz este keszitik az aldozatokat meg millionyi egyeb szertartas is korulveszi a lustalkodo turistat, ha akarja, ha nem. Balit a millio templom szigete neven is szoktak emlegetni, ami kicsit sem tulzas, ha az osszes kis szentelyt is hozzavesszuk. De a csodalatosan (tulfaragott) misztikus lenyekkel orzott, hegyes, vekony kapukkal, sokemeletes zsindelytetos tornyokkal ellatott templomokbol sincsen hiany, melyekbol gyakorlatilag egesz nap kihallatszik a kis csengettyu hangja, mely a folyamatban levo szertartast jelzi. Es a balinezek valoban annyira nyitottak, hogy ezeket a szertartasokat is, a megannyi rizsunnep, eskuvo, szuletesnap, temetes vagy kitudja mi mellett is szabadon lehet latogatni es reszt venni a kozosseg eleteben!

Aki kivalo kezmuves, festeszeti galeriakra vagyik, annak javaslom Ubudot a sziget kozepen. Egy rendkivul kellemes kis falurol beszelunk, ami ugyan dugig van turistakkal, oket szolgalo galeriakkal, uzletekkel es ettermekkel, ellenben az osszhatas megis valami nagyon balinez es nagyon kedves, kellemes telitettseg.

Az esti programbol kiemelnem a tanceloadasokat. A javai Ramayana balett utan itt egy barong tancot neztem meg, melynek kezdeten egy ket ember altal mozgatott kutya tanca vezeti be a ket testver, Sunda es Upasunda tortenetet (persze csak miutan a szinpad egy rovidke szertartas kereteben fel lett szentelve az eloadas elott). Az urak termeszetesen egy holgy miatt akasztanak bajszot a tortenet szerint, aki ott is hagyja oket a harcban. A magikus erovel rendelkezo testverek vegul boszorkanyokka valtoznak es halalukig harcolnak. Amilyen szomorunak is hangozhat ez a tortenet, annyira bajos humorerzekkel is van eloadva, nem beszelve a csodas kosztumokrol es meg a hatalmas ruhak alatt is lathato kifinomult mozdulatokrol!

Akiknek ez mind nem lenne eleg, annak Bali termeszeti szepsegei, igy Ubud rizsfoldjei, vulkanjai, termeszeti parkjai - es termeszetesen merulohelyei, tengerpartjai - kesobbi irasaimban kovetkeznek! Addig is, nemi atvezetesul a ket kedvenc kepem Ubud szent erdejenek szent majmairol!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr441393801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása