Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

제주도 - Jeju-do

2009.07.01. 04:23 HippoKriszta

Öt napos Jejura tett kirándulásunkat vegyes érzelmekkel vártam, ugyanis kevéssé hittem, hogy egy hatalmas csodának leszek részese, ugyanakkor nem kevéssé voltam kíváncsi, miért is beszél Jeju szépségéről mindenki a legmagasabb fokon. Hát mostmár értem!

Jeju szigete az ország délnyugati csücskében helyezdekdik el és egészen meglepő mikroklímával remdelkezik. Egy vulkanikus szigetről beszélünk, a közepén a Mt. Hallasan hatalmas hegycsúcsával, amely már már hibátlan trópusi éghajlatot mondhat magáénak - a tegnap ismeretett magas hőmérséklettel és páratartalommal -, pálmafákkal, kaktuszokkal gazdagítva.

A másik jellegzetesség, hogy az össz-ázsiai kaotikussághoz képest egy szinte európai mércének is megfelelő rendezettség jellemzi, ami talán a legtöbbet segített abban, hogy igazán otthonosan érezzük magunkat.

Mindezen felül van mire alapozniuk a jejui lokálpatriotizmust, mert sokminden van Jejun, ami máshol nincs - és minden ami máshol is van, nyomába sem érhet a jejuinak. ^0^ A jellegzetességek között meg kell említeni a női búvárokat (erre még visszatérek), a vízhordó nők szobrait, a Jeju narancsot és a Jeju kaktusz csokit. Nem beszélve a fekete malacról és a Jeju jelképeként működő figuráról, a dolharubang-ról. A (láva)kő "nagypapa" korábban védőszentként funkcionált, de manapság már inkább csak szuvernír minőségében funkcionál jövedelemszerző jótevőként.

A sziget egyénként nem véletlenül érdemelte ki sem a nászutas sziget, sem a nyaralósziget cimkét. Mindkettőt abszolút megérdemli, mert valóban minden van, ami családdal, barátokkal, nászutasként kellhet: 5 csillagos hotel, diákszállás, tengerpart, 2000 méteres hegycsúcs, bonsai park, állatkert, miniatűr park, robogóbérlés, búvárkodás és még sorolhatnám.

De kezdjük azzal, hogy a Jeju Air nevezetű légitársasággal utaztunk oda s vissza Jeju City és a főváros közt. Napi furcsa adagom már itt összegyűlt, ugyanis nemcsak idegenvezetést kaptunk a levegőből látható koreai tájakról, hanem még lufihajtogatással is szórakoztatták az utasokat és a bömbömő csecsemőket!

A reptérenJoe bácsi fogadott minket, aki iskolatársunk a suliban és Jeju királyának illik neveznünk. Túláradó vendégszeretetével az első napunkon remek túravezetőnk volt: újabb helyi finomságokat tömtünk a pocakunkba a földön üldögélve, megcsodáltuk a 100-250 éves bonsaiokat és a teaültetvényeket és megmártóztunk a tengerben.

(Utóbbiról amellett, hogy csak szkafanderben lehet a vízbe menni még azt is jó tudni, hogy a szuperbiztonságosság jegyében nem mehetsz be a vízbe derékmagasságnál mélyebbre és ha mégis ilyesmire vetemednél, a lifeguardok motorcsónakkal iramodnak a megmentésedre...)

Az este egészen izgalmas módon ért véget, ugyanis a partról visszafele tartva - Joe bácsi aggódó szárnyai alól kikerülve - eleget tettünk két, sziklákon nyers halat whiskeyvel vacsorázó koreai invitálásának, amiből egy nore bangos este további adag - immár hagyományos koreai - alkohol és baseballozás kerekedett ki. (Mini tanpálya a város közepén :) Otthon sem lenne rossz egy ilyen.) Nem is tartott sokáig elaludnunk az ondol odúban.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr661219262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miguel el Grande 2009.07.01. 19:31:33

Nem hittem volna, hogy létezik hely, ahol még Cedar Points-hoz képest is jobban vigyáznak rád a vízben! :-)

HippoKriszta 2009.07.04. 03:13:49

Hozzad kepest biztos nem vigyaznak ram jobban ;)
Ellenben a tulbiztositas nemcsak strand es/vagy Korea specifikus betegseg. A hegyekben es/vagy a japanok is ugyanezt csinaljak :(
süti beállítások módosítása