Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

Boldog új évet!

2009.01.27. 07:25 HippoKriszta

A tegnap beköszöntött új évet Szöul régi városfala körüli hegymászással töltöttük. A kiváló kirándulóidőben, napsütésben meglehetősen jó látási viszonyok mellett meresztgettük a szemünket, hogy valahol a távolban megtaláljuk a város végét. Nem ment.. Szöul egy 10 milliós város, de az agglomerációt is hozzászámítva ennél nagyobb számot is kaphatunk - míg olyanok is akadnak, akik a szűken vett Szöul népességét mondják 8 milliónak. Lényeg, hogy amerre a szem ellátott város terült el a szemünk előtt.

A korábbi, földközeli elképzeléseink csak beigazolódtak: nem domborodik ki semmilyen városrendezési koncepció, egymást váltják a sűrű szövetű, max. 2 emeletes magánlakások és a soktízemeletes irodaépületek, a szűk sikárorok és az irányonként 1-4-6 sávos főutak. A hegyeket csak visszafogottan építik be, parkok ezeken felül nem jellemzőek. A történelni épületek óriási szigeteket képeznek, de a falaikon túl máris ott nyüzsög a modern város.

A Namsangol Hanok Village, avagy a helyi skanzen - ahol a vasárnap nagy részét is töltöttük - a város közepén helyezkedik el - a térkép alapján éppen ott, amit amúgy a városközpontnak mondanál. Közvetlenül egy hegy lábánál...

A furcsa játékok mellett említettem a hanbok nevezetű tradicionális ruhát. A női öltözet a jellegzetes darab, habár van férfi megfelelője is. A hölgyek között mégsem egy túl kedvelt darab, ugyanis a legcsodálatosabb alakú nőből is egy zsákformát csinál. A színek változatosak, a forma mindig ugyanaz. Mosolyogni tessék, a mellékelt ábrán láthattok bennünket ebben a csodában! 

Legfőképpen kiemelt ünnepeken (pl. újévkor) hordják, de a nagyon lelkesek a vasárnapi misére is felveszik.

Két darabból áll, a hosszú szoknya kötényszerűen vehető fel és hátulgombolós (pontosabban kötős), míg a felsőrész egy klasszikus boleróhoz hasonló. A fejfedő hátul dupla szalagban végződik.

Minden játék és egyéb bolondság ellenére - pl. ágyúlövés-szerűen, egyszerre óriás adagot felpuffasztó hagyományos pattogatott kukorica sütő gép és félhamisnak tűnő énekesek előadása után - a legnagyobb újévi élményünk mégiscsak a koreai dobosok voltak.

Ha volt szerencsétek valaha is pl. Yamatot hallgatni - akik ugyan japánok-, akkor tudhatjátok milyen élményünk lehetett.

A 45 perces előadás végére újra havazni kezdett, de ez sem a zenészeknek, sem a hallgatóságnak nem szegte kedvét.

A 8 tagú zenekar apait-anyait beleadott és helyieket, nemzetközieket egyaránt elkápráztatva fenomenális ritmusérzékkel, professzionalitással és megfelelő mennyiségű show-elemmel tarkított előadásukkal feltették a koronát az ünneplésre!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr46905393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása