Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

Elso egyetemi benyomasok

2009.01.07. 15:35 HippoKriszta

(technikai bejelentenivaloval kezdenek: az ekezetekrol mar anno Skociaban leszoktam, uhogy mindenkitol elnezest, akit ez egy kicsit bosszant...mar nem is talalom a magyar ekezeteket...)

Hetfon rogton egy teszt kereteben kezdtunk el ismerkedni az egyetemi elettel. Elotte volt egy egeszen mini orientacio a Lincoln Hall nevezetu "nagyteremben", amit szepen megtoltott a nemzetkozi csapat a millonyi koreaival egyutt. Igazabol egeszen el is tuntunk kozottunk, plane, hogy a nemzetkoziek nagy resze is azsiai, igy a szoke-kekszemu es az europid fazon teljesseggel ritkasagszamba megy.

Ha mar itt tartunk, akkor roviden a csapatrol. Kezdjuk a magyarokkal. Az 5 fos csapattal a legnagyobb kozosseget alkotjuk azt hiszem. Mindenki az allamigazgatasbol jott es mindenki rem jo fej. A nemzetkozi csapatban pedig ezzel nagyjabol ki is fujt az europai reprezentacio, hacsak az egy-egy szerb illetve roman lanyt, valamint a majd' magyar meretu cseh kulonitmenyt nem szamitjuk (4fo). A tobbiek pedig mindenfele, szamunkra egzotikus helyekrol erkeztek. Van itt pl. egy nagyon kommunikativ pakisztani emberunk, egy feltunoen kedves Sri lankai, egy szinte perfekt angol Fulop-szigeteki, egy szolid-szelid thai, afganok, kirgizisztaniak esatobbi. Sokakat meg nem is ismerunk, de majd, ha beindul rendesen a tanitas.

Egyelore ugyanis a hetfon irt teszt alapjan besoroltak bennunket kulonbozo szintu angol csoportokba. Van a nagyon szuper es az osszes tobbi szint cimu csoport. Jomagam az utobbiba kerultem. Abban azoban a nemzetkoziek kozt mar ki is alakult az egyetertes, igy az elso ora utan, hogy ez azert igy nem teljesen van rendben. A koreaiak sajnos - keves kiveteltol eltekintve - lenyegesen rosszabbul beszelnek angolul, mint barmely nemzetkozi. A csoportszervezes e modja tehat valoban nagyban tamogatja, hogy ismerkedjunk egymassal, ellenben a nyelvi fejlodesunkre gyakorolt hatasaval kapcsolatban vannak ketsegeim... A tanarunk egy malaj ficko. Nagyon szepen beszel angolul, de talan ennel is fontosabb, hogy emberileg nagyon szimpatikus.

Jovo hetfotol ujra tanulhatok szamvitelt (thx Misi!)... A normal tanitasi idoszak, amikor mar vegkepp minden helyinek is meg kell erkeznie, februarban kezdodik. Es akkor pl. az is kiderul, hogy mindenki olyan profi penzugyes e, mint en. Az MBA tanoncok ugyanis az angol teszt utan egy un. "major based test"et is irtak, amirol az en elozetes elkepzelesem az volt, hogy nagyjabollefed egy economics majort. Nos ez nem igy tortent. 100% penzugytan volt, hogy egyem meg a szivuket... Tudjak mivel kell elvenni a jokedvemet...

Igertem a nap furcsasagat: angol oran volt egy standard bemutatkozo korunk. Es ami a leginkabb magatol ertetodonek tunik, az ugyanilyen bonyolult is lehet. Mert azt megmondani, hogy hany eves vagy, azert lassuk be, nem tunik akkora challenge-nek. De az! A koreai "idoszamitas" es hagyomanyok szerint ugyanis itt egy gyermek szuletesekor 1 eves. Mi meg ugye "0" evesek szoktunk lenni es a kovetkezo naptari ev szerinti szuletesnapunkig ez az allapot fenn is marad. Ez itt korantsem ilyen egyszeru. Mert megszultesz 1 evesen es a kovetkezo holdujevkor maris 2 eves leszel. A holdujev iden pl. jan. 26-27en esedekes, lesz is tanitasi szunet es nagy unneples. Igy a novemberben szuletett kisgyerkoc 3 het mulva (europai mercevel merve 2-3 honaposan) mar 2 eves lesz...

Es meg egy kapcsolodo link Nektek a kolis illetve ezen bejegyzeshez. Ahol az A mutatja a terkepen a KDI Schoolt az volna maga az egyetemi epulet, ahol az oraink megtartasra kerulnek. Onnan h12 tajekan lattok ket, ahogy Tamas mondta tegnap, Mercedes-csillag alaku epuletet, mellette egy kis egyenes vonallal. Az az egyenes vonal a kollegium epulete. Ott csucsulok az elso emeleten a szobankban es irom Nektek a hireket.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr91863648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mfa 2009.01.07. 16:40:44

Először azt hittem, tök messze vagytok a várostól. Aztán elkezdtem kicsinyíteni a térképet... így már elég durva:)
süti beállítások módosítása