Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

Marslakók a Kamrában

2013.08.14. 11:09 HippoKriszta

Málta annyira aprócska, hogy a legfőbb nevezetességeit is gyorsan-könnyedén be lehet járni, így azt hiszem a 3 nap búvárkodás és a számos gasztro élmény mellett is megnéztünk (majdnem) mindent, amibe persze az is besegített, hogy a búvárcsapattal is sokfele eljutottunk.

Kezdtük ugye Cirkewwa-n, ahonnan visszafele, kiélendő minden infantilizmusomat, a Popeye Village-et látogattuk meg. Itt készült Robin Williams főszereplésével a Popeye 1980-ban. Azóta a díszletfalu parányi szórakoztatóközponttá alakult saját stranddal, hajójárattal. Amellett, hogy maga a falu nagyon jópofa és minden házikóban találtunk valami izgalmas díszletet, azért sajnos azt kell mondjam nem kihagyhatatlan az élmény, bizonnyal alacsony kihasználtság mellett működnek, így sok minden eléggé vacak állapotban van. Erőtlenek az attrakciók is, bár a pantomimosok nagyon kitettek magukért :)

popeye.jpg

Popeyet hátrahagyni nem könnyű tömegközlekedéssel, mert itt menetrendszerint is legjobb esetben is csak óránként jár a busz. Itt érdemes megjegyezni a máltai buszokról azt, hogy már nincsenek. Vagyis amik vannak, azok már nem azok a buszok, amik önmagukban is látványosságszámba mentek a színességükkel és a mennyezeten függő zsinór meghúzásával működő leszállásjelzőjükkel. El kell oszlatnom továbbá azt a tévhitet is, hogy busszal mindig mindenhová és könnyen el lehet jutni. Amilyen kicsi az egész ország olyan piszok sokat lehet várni a buszaira majd utazni velük, éjszakai közlekedés pedig felette limitáltan vehető igénybe, de legfőképpen: a menetrend csupán tájékoztató jellegű és ez van megfejelve azzal, hogy minden bokorban meg is állnak a járatok (még az expressek is :))

Azért a távolból sikerült lencsevégre kapni egy régi típusú buszt Gozón.

busz_1.jpg

Gozó parányi szigete egy másik jellemző helyi mondás legékesebb példája: Máltán biztosan mindig eljutsz valahova, csak nem biztos, hogy oda, ahova akarsz :) Gozó például annyira kicsi, hogy át lehet "szaladni" komplett településeken, ha nem vagy eléggé résen. Egy pár óra alatt szinte az egész szigetet végig is jártuk a búvárkodás apropóján, kitöltve a komp érkezéséig tartó várakozási időket.

Jártunk Victoria parányi fellegvárában, ahonnan gyakorlatilag be lehet látni az egész szigetet, egy sólepárlóban (pont, mint Sri Lankán :), bár itt épp nem volt szüret) és még Kalüpszó barlangjánál is, ahol Málta legjobb strandjára a legjobb kilátás nyílt.

vict.jpg

só_1.jpg

strand.jpg

Meglátogattuk még Mdinát, a régi fővárost, illetve Vallettát és jártunk a marsaxlokk-i halpiacon is.

mdina.jpg

Mdina fallal körülvett aprócska városa, az egész szigeten szinten kizárólagos alapanyagként használt sárga kövekből épített egyformaságával igazán elvarázsolt, ám a máltai kedvencem mégis Valletta sziluettje marad Sliema felől érkezve. Valetta városa, mint Európa legkisebb fővárosa kb. 20*10 utca, helyenként nyugodtan nevezhetjük őket sikátoroknak is, melyek meglepetésszerűen váltanak lépcsőkké, ahol a domborzat úgy kívánja. Főváros ide-főváros oda, mindenütt száradnak az ablakba kilógatott ruhák, családias a hangulat, ami köszönhető annak is, hogy a máltaiak szintén "kiülnek" az ismerősökkel, barátokkal, ritkán hívnak meg bárkit is magukhoz.

valletta.jpg

utca_1.jpg

Annak ellenére, hogy Máltán szinte nagyítóval sem lehet találni zöld felületeket (fura mód a közlekedési csomópontokban, forgalmasabb utak mellett lehet), Valettában két kert is van, a Lower és az Upper Barrakka Gardens. Az előbbi a csendesebb, romantikusabb kert a félsziget végén, ahonnan remek a kilátás az öbölre, tengerre és persze a Három Városra, míg az Upper Barakka számomra kedvenc része az árkádos sétány,szintén csodás panorámával a kikötőre és a Három Városra (hát persze, alig van a két kert közt pár utca ugye :))

Mindenképpen említést érdemel még a Nagymesterek Palotája, ami korábban a máltai lovagrend főhadiszállása volt, jelenleg pedig a máltai elnöki rezidencia. Igazi időutazás a folyosóin, termein, kertjeiben tett séta!

lovag.jpg

És hogy hogy jönnek mindehhez a marslakók? A "Marslakó" saját innovációnk volt Marsaxlokkra, mert nem tűnt soha egyértelműnek, hogyan is kellene kiejteni. Egy darabig még bíztunk benne, hogy majd helyben kapunk eligazítást, de ahány "marslakó".... Így aztán mi már a Kamrában (Quawra - "kavra"tól "oura"-ig mindent hallottunk" :)) lakva is a marslakókhoz készültünk a vasárnap reggeli piacra. Friss hal ebéd tervezése esetén mindenképpen jó előre foglalni tessék! A településnevek közti eligazodásban meg ugyanúgy csak a türelem segít, mintha nem foglaltunk a halpiac menti éttermekben. A sok jövés-menés Máltán sok településnek eleve több nevet hagyott hátra, ez fejelődik meg aztán az egészen változatos kiejtési lehetőségekkel kinek-kinek saját szája íze szerint.

halpiac.JPG

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr465459118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása