Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

Seollal

2009.01.25. 14:57 HippoKriszta

Seollal, vagyis a koreai holdújév ünnepe! Holnap lesz a kínai holdújév napja és megkezdődik az Ökör éve! Fogadására a világ egy jókora része már ma komoly ünneplésbe fogott.

A koreaiaknál a Seollal a karácsony. Hatalmas ünnep, a család minden generációja és tagja összegyűlik az idősebbeknél. A gyermekek a nagyszülők előtt megfelelően végrehajtott meghajlás és köszöntés után szerencsepénzt és egyéb ajándékokat kapnak, kiürül a város és minden háziasszony tteok guk-ot (rizspogácsás leves) főz. Valamint az ország apraja-nagyja hagyományos játékokat játszik, úgymint: yut, tuho, sangmo, hagyományos ruhába öltöznek - hanbok -, és ha éppen úgy adódik, kézzel készített papír - hanji - felhasználásával készítenek ajándékokat.

A yut egy párban vagy két csapatban játszott, részben szerencse, részben taktikai játék. A játékosoknak négy, kb. 30 centis, egyik oldalán domború, a másik oldalán lapos fa"hengert" kell feldobniuk és attól függően, hogy mennyi esik a sima felével felfelé, lehet lépni egy malom szerű táblán. A cél, hogy a játékos/csapat mind a 4 bábuja elsőként érjen vissza a kiindulási pontba. Eddig a szerencse. A taktika pedig ott van, hogy ki lehet ütni egymás bábuját, csapatokba lehet rendezni a saját bábuidat és lehet rövidíteni is az útvonalon! 

A tuho ezzel szemben egy teljes lehetetlenség... Az eredetileg csak magasrangú tisztek által játszott játék lényege, hogy egy három lyukú "kancsóba" kell beledobni nyilakat... A sangmo egy kalap-forgató találmány, amit tánc és zene kísér. Ez felette izgalmas lehet, ha egyszer sikerülne profikat látni azt nagyra értékelném! Mi megpróbáltuk - és hatalmas röhögés lett belőle! :-)  Egy méretes rúd végén hosszú szalag lóg a kalap csúcsáról, mintha egy óriás horgászbot lenne. Ezt a szalagot kell a saját fejed körül forgatni... Ezen felül célbadobós ügyességi játékok és ugrálós libikóka, pom-pom szerű dekázógolyó szerepel még a terítéken.

Az új év nem lenne teljes fogadalmak és jókívánságok nélkül. Ezeket egy oszlop köré kör alakban kifeszített kötelekre lehet felkötni. Valamint a tavalyi évi gonosz szellemeket távol tartó átkok és az új évre a jövőt megmondó jósok sem hiányozhatnak! 

És mint ahogy a karácsony is "olyan nagy ünnep, hogy azt nem elég csak egy napig ünnepelni", a Sellolal is ilyen!

Úhogy a nap további eseményeiről holnap, az Ökör évének első napján számolok be!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr43901319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása