Mint ahogy azt már sokszor emlitettem, az étkezési szokások kimerithetetlen furcsa-alapanyagot szolgáltatnak.
A mai választás: Koreában mindenféle étel megosztható illetve megosztandó. És ez a túlcsomagolást is magyarázza, hiszen egyesével csomagolva elegánsabb körbekinálni a "pilótakekszet".
Az étlapokon számos olyan étel sorakozik, ami mellett fel van tűntetve, hogy hány személyre szánják, de két egyszemélyes adagot sem különleges ketten - és mindkettőt felezve megenni. A magadnak sütögetős éttermekben pedig eleve egy sütőlap illetve egy fazék várja az egész társaságot - és nem udvariatlan kilopkodni a finom falatokat a tálból. (Igen, elvileg ki kellene szedni a részedet egy kisebb tálkába és onnan megenni.)
Az ún. side dish-ek, amire mondanám, hogy köretek, ha a köret is nem jelentene mást otthon mint itt, szóval a köretek, kimchik, ancsovik (mini halak) különösen jó példái ennek, mert belőlük asztalonként jár egy-egy adag.
Hacsak nem magadnak szeded össze őket mondjuk a cafeteriában. De akkor sem árt vigyázni, mert még a szemben ülő koreai iskolatársad eleszi előled a kimchit. (Még szerencse, hogy a side dishek mindenhol újratölthetők.)
Ajánlom, hogy akik esetleg otthon ebédmeghivást terveztek hazatérésem örömére, azok gondolják át ebbéli szándékukat még egyszer :)