Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

1 dollár

2009.10.07. 03:32 HippoKriszta

Kambodzsában elég sokáig tartott hozzászoknom az árszínvonalhoz. Nehezen hittem ugyanis a fülemnek.

Kisgyerekek rohamoztak meg minket minden templomnál 10 karkötőt árulva 1 dollárért, amiről azért gyorsan kiderült, hogy 20 is belefér ugyanennyi pénzbe. Vagy 30...

De 1 dollárért degeszre tömhetted magad 4 apró töltött madárral bambuszrúdba fűzve Angkor templomainak lábainal. Vagy a belváros szívében egy wokban készült tésztakölteménnyel a műanyag székeken az estére kitelepülő utcai árusoknál.

Ha még 75 centet rászántál az étkezésre, akkor az előbbi helyen rizs, saláta és fél liter víz is jutott a zacskódba, utóbbin pedig egy kiváló gyümölcsshake.

(A "zacskódba" megjegyzést úgy kell érteni, hogy zacskóban jön a rizs, a saláta vagy éppen az italod! A babuszrúd"ba" fűzött mini madarak vagy kifeszítve grillezett csirkék, halak pedig banánlevélbe csomagolva szállithatók, ami egyben tányérként is funkcionál!)

Egy adag pókot már 25 centért is lehet enni még a fővárosban is és kedvenc csemegénkből, a banánlevélben sütött, banánnal töltött rizsagadból a helyiek 5öt is vehetnek fél dolcsiért!

Az 1 dolláros szabály némileg eltúlzott további alkalmazása, hogy nagyjából ennyiből élnek a helyiek.

Phnom Penh Siem Riep között megannyi településen haladtunk át. A bambuszból, pálmalevelekből készült házakban törvényszerűen nem égett 1 neoncsőnel több - aminek felkapcsolásához mindenki maga generálta az áramot. Millió helyen égett a tűz a főzéshez vagy szemetégetéshez, meztelenül rohangáltak a gyerekek mindenütt. Néhol a kutakban, de általában csak a természetes vizekben (vagy Ankor ezer éves medencéiben) mosdott, mosott minden (nem városlakó) kambodzsai lakos. Vezetékes vízről álmodni sem lehet, a villanyvezetékeket sem kell kerülgetni egy jó fotó kedvéért...

Mindez egészen közel került a Tonlé Sap tavon való csónakázáskor. Az úszó faluban ugyan minden van, ami kellhet: adott hajón bolt, nagybolt (!), iskola, focipálya, billiárdasztal, borbély. Ellenben a jellemző képek mégis inkább az alábbiak.

 

(Az úszó falu nem mindig úszik. Úszó házait a magas vízálláskor húzzák vissza a tóra a partról.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr481433207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása