Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

És akkor valóra vált egy álom!

2009.10.05. 06:14 HippoKriszta

Phnom Penhből Siem Reapba utazva ismét azon törtem a fejem, hogy milyen szerencsés is vagyok én, hogy ami 10 évesen az agyonnyűtt, sokszor összeragasztott Híres Helyek című könyv lapozgatása közben elérhetetlennek tűnt, hogy én "majd egyszer, ha nagy leszek" eljutok "néhány" helyre az ott említettekből abból most egy - újabb - lassan valósággá válik...

Angkor illetve Kambodzsa egy kicsivel később került fel az álomlistára, mint Thaiföld, de azért itt is egy 12-14 éves álom megvalósulásáról beszélünk. Az érdekes ellenben az volt, hogy az igazi "csodaérzés" nem Ankor Wat lótuszainak első megpillantásakor, hanem szépen fokozatosan érkezett.

5 napon keresztül jártuk a romtemplomokat és soha nem untuk meg őket! Nem részletezném, mi mindent láttunk, vagy hogy mi miért volt csodás. Ezt nálam hivatotabbak már sokszor, sok helyen megtették. Inkább csak egészen röviden és inkább a kevéssé látogatott helyekről.

A kedvenc napunk (nehéz ám dönteni) azt hiszem a három, elég messzi templom meglátogatása volt. A Banteay Srei ugyan szerepel a legtöbb 2 napos túrában is - és vétek is kihagyni a fantasztikus, részletgazdag faragásokat a rózsaszín homokkőben (fent) - de Kbal Spean folyómederbe vájt domborműveiig már kevesebben másznak fel (lent).

Az igazi csemege ellenben a Beng Malea.

Ugyan mókás útviszonyok mellett, órákig tartó utazással közelíthető csak meg, de ha Indiana Jonesosat akar játszani az ember akkor nem érheti be Ta Phrom fojtófügéivel.

Beng Melaában ugyanis a kalandvágyóbbak helyi idegenvezető gyermeksereg segítségével (lásd a hazatérő képemet korábban) egy teljesen érintetlen, összedőlt templomban ugrándozhat a szikák közt (szakadó esőben) mindenféle kijelölt útvonal nélkül! (Van az is, de az nem olyan izgi.)

 

 

 

 

 

 

És igen, Bayon mosolyai is fent vannak a toplistán.

 

Angkor Wat pedig maga a csoda!

Napfelkeltében ugyan nem voltam vele kiegyezve (bár van akik arra esküsznek), de naplementekori fényben tényleg leírhatatlanul gyönyörű! (Lásd a fenti képet.)

Ezernyi apszarája (táncoslányok alább), többszáz méteren húzódó domborművei pedig a khmer művészet legmagasabb fokát mutatják minden négyzetcentiméteren!

 

 

 

 

Angkor egy csoda!

Mindenki, aki teheti látogasson el ide!

Komoly állóképesség szükségeltetik, mert mint mindenütt, az Istenek lakhelyét itt is csak komoly lépcsőzés árán lehet megközelíteni!

 

 

 

 

 

 

Az általunk meglátogatott templomok, egyéb építmények (teljes) listája az érdeklődőbbeknek:

1. nap: Angkor Wat, Bayon, Baphuon, Phimeanakas és a Királyi Palota, az Elefántos terasz és a Leprás király terasza, Ta Prohm, Banteay Kdei, Prasat Kravan, Srah Srang

2. nap: Preah Khan, Preah Neak Pean, Ta Som, Pre Rup, Angkor Wat (plusz a Tonlé Sap tó - lásd később)

3. nap: Roluos csoport: Bakong, Lolei, Preah Ko

4. nap: Banteay Srei, Beng Malea, Kbal Spean

5. nap: Banteay Samré, Ta Nei, Ta Keo, Angkor Wat, Phnom Bakheng

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr891428278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása