Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

Majus 11-13/14-15: The Great Barrier Reef

2009.05.28. 04:20 HippoKriszta

Majus 11en hetfon vegre vizre szalltunk! Kulonbozo time management megfontolasok nyoman 3 napos utat terveztunk 11 merulessel.
Jopar oranyi hajokazas utan meg is erkeztunk a Hastings Reefre, ahol a napirend szerint eloszor csak snorkelezhettunk, majd az ebed es az eligazitas utan johettek a "rendes" merulesek.
 
A napirendunk ket sarkallatos pontjat a reggel 6 oras ebreszto + a 6:15os merules es az este 7 oras ejszakai merules jelentette. A napi hat merulesbol mindenki tetszolegesen valaszthatta ki a maga 4 meruleset. A merulesek idotartama soha nem haladhatta meg a 40 percet. A hajo a Norman, Hastings, Saxon Reefek es a Michaelmas Cay kozott mozgott - utobbit lathatjatok a mellekelt kepeken.
 
A technikai reszletek elott rovid osszefoglalasul: lattam mindenfele gyonyoruseget! A letezo osszes fajta bohochalat, hatalmas lagykorallokat, teknosoket, rajat es capakat is, nem beszelve a millionyi egyeb kis es nagyobbacska halrol, a maganyos es csapatos tipusoktol a tengeri uborkakig es mini karacsonyfakig, a szekreny meretu kemenykorallokig bezarolag! Panaszra tehat nem lehet okom, plane, hogy kezdobuvar letemre azert nagyon kulonleges kivansagaim nem is voltak/lehettek.
 
Ellenben: amit itt lattam, annak a jelentos reszet a Voros tenger is nyujtja. (Legalabbis, ha olyan szuper turan vesztek reszt mint en tavaly - Nyomas az Elite Divers honlapjara!) OK, a bohochalak csikszama nem egyezik, de azon felul a felig nyitott barlangokban valo bujkalas, hajoroncs, capales, rajavadaszat, oriasteknos-legelo es szerencses esetben delfin es dugong is maszkvegre akadhat! Ergo, ha mar a Nagy Korallzatony, akkor erdemes valami egeszen specifikusat nezni, vagy kulonlegesen jol idoziteni, amennyiben az ido/penz is adott. Persze meg akkor is, ha igy tervezed a meruleseidet fordulhatnak kevesse kedvezore a dolgok - lasd a mi Yongala es delfines merulesunket is... Ellottunk ket hettel tokeletes volt az ido a merulesre, a mi erkezesunkkor mar 1-1.5 hete mar nem, sem utana - pedig a majus nem olyan rossz idoszak. Igaz, hogy nagyon szeles, viharos olykor, de tobbnyire nem blokkolja meruleseket...
 
Az igazan kulonleges Nagy Korallzatony elmenyt igy aztan a meretek nyujtottak es egeszen megdobbento latvanykent a rengeteg halott szarvasagancs korall. A zatony ugyanis a tengerviz melegedese miatt 2050-re jelenlegi meretenek 5%-ara fog zsugorodni, aminek ekes bizonyitekat valamennyi zatonyon lathattuk a "korallromok" szemelyeben... Kerem siessenek!
 
A buvarkodas egyebkent az egesz Ausztralia turaban jelentos szerepet jatszott. Konkretan mikor Misi megkerdezte nincs e kedvem vele menni Ausztraliaba, egyetlen feltetelt szabtam: hogy legyen buvarigazolvanya, mire megyunk. Nos az igazolvany nagyjabol ket hetes volt mikor kihajhoztunk, igy a fenti csodakat varva meg abban is remenykedtem, hogy Misi is legalabb annyira beleszeret ebbe a hobbiba, amennyire nekem sikerult! Es ez talan ugy az elso, vagy legkesobb a masodik napon meg is tortent!
 
A reefek hatalmas elonye az volt (ami persze az egyik legnagyobb hatranyuk is), hogy kivaloan alkalmasak kezdo buvarok elso uszonycsapasainak megtetelere. Nincsenek tul nagy melysegek, tehat ha akarsz sem tudnal 30m ala menni. Nem igazan tudsz fennakadni a zatonyon, nem kell figyelni az arapalyra, nincsenek aramlasok es semmilyen allat sem akar megenni :) Ellenben a sekely tengerviznek es az elozo heti ramaty idojarasnak koszonhetoen a latotavolsag neha a dorogi toval vetekedett, ami kemeny 2 metert hozott (max) az en vizsgamon, a Misien meg 1et :) Nos itt az atlag 8-10 meter volt, a Michaelmas Cayen az elso alkalommal kemeny 3m! A Code Hole-on, ami a hobbibuvarok legjobb valasztasa Cairnsbol, meg 30m volt :) Hat ennek fenyeben tessek valasztani! :)
 
A 4 reef kozul az en kedvencem a Hastings Reef lett, ahol ugy 5-7 meteren van egy egeszen csodalatos korall kert! A masodik helyezett a Saxon Reef, mert ott jottek szembe legnagyobb valoszinuseggel a rajak es a capak is. A harmadik-negyedik helyen holtverseny, mert a Normant nem tul sokszor merultuk, ahhoz, hogy jobban megismerjuk, a Michaelmas Cay pedig ugyan sok szempontbol kihivas, nem tudom megbocsatani neki, hogy olyan szornyu latotavolsagot produkalt! A kis homokos szigettel es millionyi madarral a felszinrol egyebkent mindenkepp o a nyero, es navigacios tanfolyamot is lehetne ott tartani, mert meg a dive masterek is elkavarodtak idonkent, mert egyszeruen tenyleg semmilyen referenciapont nincs! Egyenletesen zegzugos, igazan fal nelkuli zatony kis melysegekkel. :)
 
A szamomra legjobb dolog a turaban, hogy tekintettel arra, hogy tobbnyire Misivel merultunk ketten, muszaj volt tajekozodni megis! (El voltunk am kenyeztetve Egyiptomban :)) Ez persze halado buvarkent mar nyilvan egy rem naiv es kedves alomnak tunik, de az en golya-buvar szintemen igenis hatalmas dolog, hogy pontosan tudom, hol vagyok :)
 
Felbuzdulva mindezen, be is jelentkeztunk egy advanced (halado) kurzusra. A tanfolyamcsomag negy kulonbozo kihivast foglalt magaba: ejszakai merules, navigacio, tengerbiologiai tanfolyam (nem rohog!) es melymerules.
 
A tengerbiologiai tanfolyam vizsgamerulese volt a kedvencunk Misivel, ugyanis egy ceruzaval, irotablaval es ket szines tabloval a kezunkben kellet 5 lagy, 5 kemenykorallt es 10 halat megkeresnunk a tablorol es felirni a tablara. Csakhogy a Korallzatonyon el tobb 100 halfaj es megannyi korall, tehat hogy eppen az usszon veled szembe, ami a 15-20 halacskat tartalmazo tablon rajta van - az eleg eselytelen, ellenben az ertuk folytatott kuzdelem hatarozottan multsagos! Minthogy tenyleg nem lehetett rohoges nelkul birni, hogy hol en, hol Misi keresi veszetten vagy a halat vagy a kepet a tablon, kivalo lehetosegem adodott az osszes maszkuriteses gyakorlatot is tokeletesre fejleszteni :)
 
A navigacios tanfolyam kereteben eloszor csak elore-hatra kellett mennunk 20 labtemponyit, utana viszont jott a haromszog. Misinek mondtam, mielott lemerultunk, hogy nagy esellyel Uj Zelandon fogunk kilyukadni, de annyi baj legyen. Ezek utan hajszalpontos haromszog-gyakorlatot hajtottam vegre, nem kis buszkeseggel :) Hogy Misi merre ment, azt majd o megirja a comment rovatban ;) Uj Zelandra mindenesetre nem jutottunk el :)
 
Az ejjeli merules igazabol mar delutan kezdodott azzal, hogy ahogy a delutani merulesbol kijottunk, maris rohantunk a hajo masik oldalara, ahol ugy 10-12 capa gyulekezett. (Jellemzo a latotavolsagra, hogy nekunk errol a viz alatt fogalmunk nem volt...) Az esti merulesre valo szerelesnel kivaloan lehetett latni oket a hajo vegeben. Jo volt latni a dobbent arcokat, amint eppen azon gondolkodnak, hogy meg en fizetek azert, hogy egy capaval teli "medencebe" beugorjak :) A reflektor felkapcsolasara paran felbarotodtak, a capak meg valamelyest visszahuzodtak, uhogy mire en leertem mar csak 2t lattam a tisztes tavolban (az atlaglatotavolsag mellett, vagyis ugy 5 meterre tolem). A tobbi ejjeli joszag kevesebb riadalmat okozott: languszta, murenak (na, en veluk nem vagyok joban) es a teljes sotetsegben jot lehetett jatszani a fenytermelo kis lenyekkel. Azert a teljes sotetseg 12 meteren ... furcsa... szuper... elgondolkodtato. Olyannyira, hogy az oktaton kivul mindenki tudta meg merre van a hajo. Csak o keverete ossze a Holddal :) Hat, tajekozodni tudni kell ugyebar... :)
 
A vegso kihivas a melymerules volt. Itt a parton kezdodtek a kalamajkak, ugyanis a normal igazolvanya (Open Water Diver) a friss buvarnak 30 meterig szolgal. OK, hogy 18 meter a javasolt max, de hogy 25 metert melyspecnek nevezzenek az nagyon nem ugy hangzott, ahogy vartam... Kiralyi tojashordozosagom igyhat egy sikeres "melymerulessel" ert veget, de aki komolyan akarja venni ezt a sportagat az jobban jar, ha nem a nyaralasos tanfolyamokra utazik... (Meg kell azert jegyezni, hogy a szuperlaza uj zelandi oktatonk mellett a hajon volt egy szuperlelkiismeretes nemet is, csak ugye mi eppen nem ot kaptuk ki...)
 
A tortenet vege - es ezzel logtam a minap - az lett, hogy un. hostiekent jomagam meg 2 napot maradtam a hajon, tovabbi napi 2-2 merulessel. A vendegbol kisegito munkassa valo atalakulasom elso allomasa pedig a konyha volt, ahol Rice Ladykent Andy, a chef keze alatt remekul kamatoztathattam skot es amerikai konyhamuveszeti ismereteimet. (Az ausztral konyharol annyit, hogy alapvetoen angol/amerikai keverek - merhetetlen mennyisegu sutotokkel :))
 
 
Nos akiknek a fenti tortenetek fenyeben kedve tamadt buvarkodni, az javaslom tegye le mar otthon a vizsgat, hogy igazan okosan, tudatosan tudjon merulni, ha hasonloan szep helyeken jar. A legjobb hely, ahol felvertezhetitek magatokat a kello targyi es gyakorlati tudassal az Elite Divers Buvarkozpont (http://elitedivers.hu/), ahol remek oktatok varjak a merulni vagyokat, sot azt is megmutatjak, milyen egy igazi advanced tanfolyam! Es ha a junius 09-en kezdodo tanfolyamot sikerrel befejeztetek, johettek is velem a kovetkezo merulesekre! Szuksegem lesz egy merulotarsra Balin! :)


 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr701148143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miguel el Grande 2009.05.29. 15:23:25

Nos, én is csak Kriszta merülőnaplójából tudom, hogy úgy 20-30 fokkal, és 2-3 méterrel tévesztettem el a célt. :-) Ami persze elsőre nem is olyan vészes, és még szívesen gyakoroltam volna, csak épp erre nem volt lehetőség/nem volt szükség, a tanfolyamot így is sikeresen elvégeztem...

Viszont a muréna veszélyessége marhára furdalja az oldalamat, hogy tényleg akkora dög-e, mint kedvenc búvárpartnerem állítja!

Ja, és nekem a Dorogi-tó (Pala) után egy rossz szavam nem volt a Nagy-korallzátonyra. :-)
süti beállítások módosítása