Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

Közgazdászok, környezetvédők! Üljetek le!

2009.03.09. 12:38 HippoKriszta

Mert állva nem biztos, hogy végig bírjátok olvasni a mai bejegyzést.. Terveim szerint valami furcsa tárgy jött volna, de mivel a tegnapi "környezettudattalanság" megmozgatta az olvasókat előre veszek egy - még csak félig kiforrott - témát.

A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban ugyanis eléggé változatosak a tapasztalataim és még véletlen sem szeretnék megvezetni senkit.

A saját tapasztalatok: a koliban nincs, a kampusz területén egyetlen helyen van, a fagyizóban/menzákon külön-kölön gyűlik a pohár/szívószál/szalvéta, veszélyes hulladékgyűjtőt még sehol nem láttam, a kolostorok környékén van jótékonysági jellegű ruha, könyv, játékgyűjtő, külön gyűjtik az ételmaradékot mindenütt - és időnként teljesen jól öltözött emberek kutatnak a szemétben szisztematikusan.

Mindebből számomra elég vegyes kép rajzolódott ki... Azt hiszem, a "dailykimchi" című angol nyelvű bolgban pl. arról szól egy bejegyzés a fagyizók/éttermek alapján, hogy betegesen szelektíven gyűjtenek... Ugyanis a pohárgyűjtő az adott pohár méretét veszi fel, vagyis, ahol kicsi/nagy/közepes italt árulnak, ott a poharakat a három különböző méretnek megfelelő gyűjtőbe is lehet bedobni. Ami nemcsak szelekítv, de a lehető legkisebb helyet is foglalja el.

De akkor miért nincsenek máshol is szelektív hulladékgyűjtő szigetek? Vagy miért nincs a koliban szelektív gyűjtés...

Akkor most kérem leülni!

Amint megválasztottuk a diákképviselőket, azonnal kértem, hogy kérdezzenek rá, hogyan lehetne megvalósítani a koliban a szelektív hulladékgyűjtést - ha más nem, a papírra. Erre első körben az a válasz érkezett, hogy nem kell megvalósítani, mert ők most is szelektíven gyűjtik a szemetet. Miközben én mindent ugyanabba a kukáka vagyok kénytelen dobálni!!!!???? Méghozzá úgy, hogy a vegyes szemetet egy másik csapat ember kiválogatja!!!!!

Eszterrel komolyan azt hittük, hogy a jól öltözött szemetet válogató embereket halucináltuk, de nem lehet ennyi ilyen embert halucinálni kettőnknek is többször!!!!!!

Hát a papíron ez az útószelektálás nem segít, az vitán felül áll, de amúgy meg közgazdasági szempontból sem nagyon tudom elképzelni, hogy hatékony...Közegészségügyileg meg nem akarok belegondolni....

És most hogy így kiakadtam írás közben, mondja Eszter, hogy éppen ma helyezték ki a szelektív gyűjtőket az egyes emeletekre: műanyag, papír és fém gyűjtésésre szolgáló edények mosolyognak ránk tehát mától!

Annak örömére, hogy úgy egy hónapja szóvá tettük!

Van remény tehát! És nagyon jó érzés, hogy tehettünk valamit! És hogy a koliban megoldották, mert kértük!

Holnapig vagy valameddig emésszétek a fentieket. Én meg még kutatok és egyszer megírom a teljes helyzetképet!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr9991155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judy.hu 2009.03.09. 13:25:33

Ezzel azt akarod mondani, hogy Koreában létezik guberálás, mint fizetett állás?!
És akkor ti most hány ember munkahelyét vettétek el? Úri gusztusotok miatt...
A guberálók szakszervezete még nem tiltakozott?
És azt megfigyeled, hogyan szállítják el a gondosan szelektíve gyűjtött szemetet? Mert a lányom iskolájában az osztályok szépen szelektíven szemetelnek, aztán jön a takarító néni, és összeönti az egészet...

mfa 2009.03.10. 11:38:52

Pedig már épp rászoktam, hogy állva netezek:)

mfa 2009.03.10. 11:41:47

Kis hazánkban, ha jól tudom, csak a Meki gyűjti tényleg szelektíven a szemetet (az étterem, stb. kategóriában), mert nekik elég nagy a hálózatuk ahhoz, hogy el tudják adni az üzletben félig feldolgozott, összepréselt hulladékot. Tudtad, hogy minden mekiben van erre szolgáló zúzó- és préselőgép?

roland_cs 2009.03.28. 07:16:47

Akkor erre szeretnek megint racafolni. Mondom, nem tudom, melyik egyetemre jarsz. De nalunk mind a harom (Sejong is) volt/van szelektiv hulladekgyujtes ill. a koleszokban is volt. Mindemellett legtobb helyen a kukasautora igy vart a szemet ettermeknel is: 1 zacsko papir gondosan lezarva, 1 zacsko mix (kivetel kajamaradek). A kajamaradekot egy masik kisebb gyujto viszi el es nem a kukas.

roland_cs 2009.03.28. 07:17:43

A problema az, amit en is tudok...sajnos az atlag koreai egyenlo atlag magyar. Hajigaljuk ossze, jo lesz az ugy is.
süti beállítások módosítása