Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

Alien

2009.01.24. 12:59 HippoKriszta

Tegnap óta regisztrált alien vagyok Dél-Koreában!Jupé!

Hétfőn bementem a hivatalba, leadtam az ösztöndíjamat igazaló papírt, kitöltöttem a jelentkezési lapot, megvettem 10.000 wonért az illetékbélyeget és végre megszabadultam attól a szörnyen rossz igazolványképtől, amit Borsó, még Veled csináltattunk Edinburghban a Tescoban. Mindezek fejében és az útlevelem elkobzása mellett péntekre kaptam egy bankkártya jellegű kártyát, ami az itteni személyigazolványomként szolgál.

Innen már csak egy lépés bejelenteni magamat a magyar nagykövetségen is, és minthogy a kártyagyűjtésben már eddig is jó voltam, azzal kész is lesz minden hivatalos ügyintézés.

A megérkezésünkkor megkaptuk ugyanis a KDI School diákigazolványunkat, amely szintén egy bankkártya-jellegű kártya, elannyira, hogy mágnescsíkkal is rendelkezik és egyidejűleg ún. T-Cardként is szolgál.

A T-Card a londoni Oyster megfelelője, vagyis egy bármely metrómegállóban tetszőleges egyenleggel (1000-90000 won közt) feltölthető elektronikus "bérlet", amit minden buszon/metrón fel- és leszálláskor lecsipogtat az automata, ugyanekkor közli a rendelkezésre álló egyenlegedet is.

A metrójegy ára így tud egyébként 900 és 1000 won is lenni egyszerre - lásd a minapi táblázat. A normál jegy 1000, a T-cardos 900 won - kivéve ha nagyon messze vagy nagyon sok ideig utazol, mert akkor automatikusan leszedi a hiányzó összeget a kijáratnál. A fenti összegért 10 kmen belül akár 5 átszállással is utazhatsz análkül, hogy túllépnéd a kereted! Ez éppen 150 Ft!

A napi furcsa, hogy ugyanez a kártya (pontosabban a deluxe verziója) működik a taxikban is!

A harmadik kártyánk pedig a bankkártya. A Wooribank ügyfelei lettünk - egészen "mókás" módon. A január 6-i orientáció keretében ugyanis betereltek minket egy terembe, ahol a kivetítőn mutatták, hogy az előttünk található formanyomtatvány melyik kockájába mit írjunk. Egész konkrétan azt sem tudtuk, hogy mi a téma! Nemhogy a cellák mit jelölnek! A bevándorlásnál legalább voltak angol felíratok... Szóval miután már majdnem kitöltöttük az egész lapot árulták csak el, hogy éppen most nyittatunk bankszámlát. A kondíciókról a mai napig nem tudunk semmit. Uhogy most van egy bankkártyánk, amire ma sikerült is pénzt tenniük (megjegyzem: a suli nem szólt, hogy mindenki készüljön úgy, hogy az első hónapját finanszíroznia kell és ez egy bangledeshinek pl. korántsem olyan egyszerű, mint nekünk...), de persze nem tudod mennyit vagy mennyi fogy, vagy van-e online bank (monjuk felteszem annak lenne a legkevesebb értelme han.geullal írva..) vagy ha lenne telefonom kérhetnék-e rá sms értesítést... De sebaj. Ez az európaiakon kívül láthatóan senkit nem zavart.

Tegnapi napi furcsának pedig az aláírást jelölöm meg. Mindenütt borzasztó kicsi hely van a sign/seal felirat felett. Itt ugyanis ma is él az aláírás-pecsét szokása. A szépen kidolgozott kalligrafikus aláírásodat pecsétbe vésetve írhatsz alá mindenütt mindenféle hivatalos iratot! A pecsétek - mint fentebb látható - a nagyon szépen kivitelezettől a rendkívül ízléstelenig minden színben/méretben elkészíttethetők!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr89899503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása