Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

A koreai Nemzeti Muzeum

2009.01.10. 16:29 HippoKriszta

Eszter ma delelott nekivagott a nagyvilagnak es itt hagyott engem egyedul a csodas szobankban. (Tegnap meg ujabb adag dekoracio kerult a falra. Mostmar nem merem lefotozni :-))

Elkerulendo, hogy ataludjam az egesz napot (illetve remelve, hogy jol esik a kiseret) egy darabon elkisertuk Esztert, de a Seoul Stationnel a Nemzeti Muzeum fele vettuk az iranyt. 

Ugy reggel 10 fele erkezhettunk a muzeumba, azzal a felkialtassal, hogy utana meg a Hadtorteneti Muzeumot is megtekintjuk. Nos mar most elore bocsatom, hogy este f6kor sikerult elhagynunk a muzeumot, ami az alabbi elmenybeszamolo mellett kevesse lesz ertheto - de megis... valahogy elment az ido.

A muzeum 3 szinten mutatja be - itt annak kellene jonnie, hogy - Koreat. Ez viszont igy ebben a formaban nem teljesen igaz: az ostorteneti kiallitason vajmi keves korea-specifikus dolgot talaltunk, egy fel szint dedikaltan Azsia tobbi teruletevel foglalkozott, komoly teret adtak a kalligrafianak es a buddhizmusnak, amik ugyan a koreai kulturanak is esszencialis osszetevoi - folyamatosan parhuzamot vonva Kinaval es Japannal, de valahogyan megis folyamatosan hianyerzetunk volt. A Lonely Planetnek azt hiszen nagyon igaza volt akkor, amikor a 4 napos Szoul turan nem szerepeltette a Nemzeti Muzeumot - csak a 7 napos verzioban :-) (Szeretem ezekert a Lonelyt. A Korean Phrase Book cimlapjan pl. a "can I have a fork?" szerepel Han-geul-al irva is :-) Angolul nem beszelo olvasok szamara: Kaphatok egy villat? (lasd elozo bejegyzes) Utobbi pedig a helyi hagyomanyos irasmod, mely a nyelveszek szerint a Fold valamennyi ABCje kozul a legkifinomultabb.)

A vegyes erzeseket gyarapitotta az is, hogy nehol felettebb ugyesen es erdekesen, nehol teljesen hetkoznapian allitottak ki a targyakat. Az ostorteneti reszben megfilmesitettek egy falu eletet, reprodukalt eszkozoket lattal hasznalat kozben, a festeszet-szekcioban a szinek mellett szerepelt az alapanyag, majd a porlasztott ko. Az ekszerek, keramiadiszites kapcsan tucatnyi technikat ismerhettunk meg, demonstraltak a Han-geul egyszeruseget a tobbi (foleg a mi) ABCnkkel szemben (pl. hany gombnyomassal irod le ugyanaz a szot Han-geullal es latin ABCvel SMSben), mikozben kihagytak olyan magas labdakat, mint az illatos fak (fustoleshez), melyek torzse egy zart vitrinben ugyan rem erdekes, de ha mar, akkor igazan lehetett volna egy szagminta is valahol... es gondolom a kiallitasszervezoknek meg ennel kreativabb otletei is lennenek.

Az izgalmas es informativabb reszekre atterve: mar a 15. szazadtol kezdve hasznaltak szemelyi igazolvanyt, sot, bizonyos foglalkozasok (rendor, nyomozo, adoszedo stb.) a maguk allami alkalmazotti nevjegyuket es azonositojukat is kotelezoen viseltek. A helyi FBI elodjekent a titkos nyomozast vegzok "nevjegyen" az is szerepelt, hogy - ragjuktol fuggoen - hany lovat foghatnak be a kocsi ele. Innen a mai koreai titkosszolgalatok es nyomozohivatalok lovas cimere is. Gutenberg elott joval nyomtattak es haromevente onbevallasos alapon nepszamlaltak, a fempenzek mindegyiket egyedi azonositoval lattak el.

Napi furcsa: vasalas es egyeb ruhaugyi bolondsagok. Mini-vasalodeszka mini vasaloval es mangorlas koreai modra - ket husanggal.

Ps: Gabi Fannijanak informacioit megerositendo: a koreaiak tenyleg nagyon aranyosak - mar ami a mai tapasztalatokat illeti! Segitokeszek, kedvesek es iszonyuan probalkoznak angolul beszelni... (Ennek ellenere ez sajnos jellemzoen nem sikerul nekik.) 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr71869360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása