Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

Majus 4: Sydney - Operahaz, koala

2009.05.21. 04:24 HippoKriszta

Miutan Misi hagyott kipihenni magam es megcsodaltam a csodas kilatast tesojaek teraszarol North Narabeenben, nyakunkba vettuk a varost.

Hajora szalltunk es behajoztunk Sydney hires kikotojebe. 

Felhokarcolostul, Harbour Bridge-estul, Operahazastul ott fekudt elottem Sydney, el kellett tehat hinnem vegre, hogy itt vagyok! Ezt megerositendo keszitettem kb. 45000 kepet az Operahazrol, de az osszessel talan nem untatnalak Benneteket.

Az elso utunk az Operahaz jegypenztarba vezetett, mivel miutan Misi mindent elmondott nekem az haz tortenelmerol, epiteserol, a konstrukcios nehezsegekrol stb., ugy ereztuk, hogy a guided tour helyett lenyegesen jobban jarunk egy eloadassal. A komolyzene mar igy is eppen elegge hianyzott, mert innen nehezen tudom lejarni a Magyar Allami Operahazba szolo berleteimet, igy jodolgomban inkabb Sydneybe jarok :)

Szoval megvettuk a jegyunket egy hangversenyre, majd megcsodaltuk az epuletet nappali pompajaban (amint majd latjatok, nappali pompaban viszonylag ritkan, konkretan ezen a napon eloszor es utoljara volt lehetosegem latni Sydneyt :)).

Az epulet elott egy hatalmas lepcsosor fekszik, ami a latogatok felkesziteset szolgalja: itt valami hatalmas, lenyugozo dolog kovetkezik! A lepcsosor egyebkent persze kedvelt piheno es talalkahely is. 

A feher hejak, kagylok, hullampok, vitorlak, vagy ki-ki nevezze aminek akarja, pedig igazabol egy gombfeluletbol kivagott gombcikkek. A sztorinak az eleje erdekes am, miszerint a beadott palyazatok kozul ugy nyert a vegul megvalosult verzio, hogy a beadott terveken nem is nagyon volt mas, mint nehany furcsa alaku tollvonas! Es megnyerve a palyazatot kellett kitalalnia az epitesznek, hogy hogyan is lehetne ezt akkor felepiteni... :)

Nos sok-sok ev tanulmanyozas, az eredetinel lenyegesen tobb penz elkotese es megannyi vita utan megszuletett az, amit most latunk. Az eredeti tevet a fentiek miatt a dan epitesz csak a kulso, hires feher burok elkesziteseig kovette, kovethette. Aztan lecsereltek, es a belso terek, "epuletek", amik alig-alig ernek ossze a burokkal, csak annyiban kovettek az eredeti tervet, hogy termeszetes anyagokat hasznaltak, ahol csak lehet.

A burokrol meg annyit, hogy sved keramia a boritasa, amihez az egyes elemeket a sajatos alak es mintazat miatt egyesevel kellett legyartani! 

 

 

 

 

 

 

Az Operahaz labainal nyilik a Royal Botanic Garden, ahol erotlen kiserletet tettem az ismeretlen novenyek megismeresere. Kezdjuk azzal, hogy egy csomo noveny szőrős! Meg hosszuak a leveleik es lefele lognak! Es otthon csak a viragboltban nonek, itt meg szabadon!

Es mit keres a sok remesen rikacsolo papagaj mindenutt a varosban?!

Es mindennek a tetejeben hogy tud ekkorara noni egy gyumulcszabalo denever?! Ami szinten megtalalhato az osszes nagyobb varosban - nem kis mennyisegben, mint lathato...

 

 

 

 

 

A kert utan atsetaltunk a varoson, utbaejtve a Szuz Maria Katedralist, ujabb kis parkot es a Victoria Shopping Centert. A Darling Harbourba erve elvaltak utjaink Misivel. Mig en az ismeretlen allatokkal ismerkedtem a Widelife Parkban, addig O a Maritime Muzeumban merult el a haditengereszet csodaiban.

Az ismeretlen allatok kozt a megannyi gyik, galleros gyik, goanna, halak, emuk, kenguruk, koalak es wallabik szerepeltek. Wallabirol lesz szo meg, uhogy a koalara koncentralok.

A koala nagyon jopofa, aranyos kis joszag.

Eddig az, ami ugy is van, ahogy gonoljuk rola. De az hogy narkós es lusta az nem, vagy nem teljesen igaz.

Valogatos joszag letere a megannyi eukaliptusz faj kozul o csak 12nek a levelet szereti.

De mint minden eukaliptusz, ez a 12 is vegtelul szegeny a tapanyagban, es azt is remesen nehez kinyerni.

A kolala tehat minden energiajat arra kell szanja, hogy megszerezze ezt a minimalis tapanyagot. Ennek erdekeben minden mast redukalt. Pl. az agya sem tul nagy, ergo nem tul okos allat, mert rem sok energiat fogyasztana gondolkodni. Minek is gondolkodna sokat, mikor nincs termeszetes ellensege? Menekulni sem kell, marad az alvas! Napi 20 orat alszik, uhogy ebrenlevo koalaval talalkozni nem kis kivaltsag!

Az alvastechnikajarol annyit, hogy ugy igyekszik elhelyezkedni, hogy leperejen rola a viz. De hogy lehet ilyen testhelyzetben aludni?!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A napot Debussyvel zartuk, majd jol feltoltodve hazahajoztunk, hogy masnaptol nekivagjunk a tavolabbi celpontoknak es a korai ebredeseknek :)

Koreai furcsa a fotozas temakorben: nem csak a V-t mutatjak es pozolnak kivaloan, de nem azt mondjak sajt, hanem kimchi avagy: whiskey.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr641134757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miguel el Grande 2009.05.22. 01:10:50

Köszönöm a kedves szavakat, természetesen én is remekül éreztem magam Veled a két hét alatt!

Egyetlen picinyke tárgybeli tévedést hadd igazítsak ki: csak a főépítész dán, a csempék svédek. :-)

Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2009.05.23. 06:22:09

Még egy aprócska tévedés:
Az a bizonyos terasz North Narrabeenben található :)
süti beállítások módosítása