Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

Menza

2009.01.20. 10:39 HippoKriszta

Könnyen lehet, hogy előbb-utóbb gasztroblogot lesz szerencsétek olvasni, de minthogy az életünk jelentős részét a helyi "finomságokkal" való ismerkedés viszi el, valóban lesz mit ebben a témában is megosztanom Veletek.

A suli több étkezdével is csábítgatja a diákokat. Ebből az egyiket büfének nevezném, kávéval, mini sütikkel. Van egy elit klub szerű étterem, főleg a tanároknak, ahova különleges logika alapján engedik be a közönséges diákot - így oda én még nem jutottam be, illetve adott a nagy közös ebédelőhelyiség.

Belépéskor egy pénztárosnéninél kártyával/készpénzzel tetszőleges mennyiségű 3000 won értékű ebédjegyet vehetsz magadnak, amint bent a megfelelő sor elején bedobsz egy műanyag dobozba.

Odabent két sort találsz, és hogy tudd melyikbe kell beállni, már a pénztár után megmutatják neked, hogy mi is az aznapi választék (erről majd még írok idén :-)). Az egyik menü a tradicionális koreai konyha remeke, a másik pedig az ún. InterChef sor, ahol a "nemzetközi" menüt szedheted össze a tálcádra. Ha kicsit patetikusabban akarnék fogalmazni, akkor a nemzetközi menüt a "világ ízeinek" nevezném. Ha pedig a valósághoz igyekszem közelíteni, akkor sajnos (vagy néha nem sajnos) az a helyzet, hogy a "világ íze" biztosan ázsiai, legfeljebb nem annyira csípős, mint Koreáé...

A menza-ebéd tanulságai közt szerepel, hogy a koreaiak sem tudnak megenni mindent pálcikával, sőt sokak nem is értékelik túl magasra a pálcikahasználati tudásukat, és habár mindenki tudja, hogy teoretikusan hogyan is kellene használni megfelelően eme remek kis fémszerszámokat, senki nem úgy tartja, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Így hát mi sem lógunk ki a sorból, sőt! Persze vannak olyanok is, akik feladták a próbálkozást és mindig a kést/villát választják.

A furcsa, hogy miután visszavitted a tálcát és ittál (a menzán soha nem isznak étkezés közben) a szalvétaadagolót egy tükör felső részénél találod, így a piperészkedést is nagy közönség előtt hajthatod végre... A 170 centi felettiek már a bajszukat sem látják ugyanebben a tükörben, úhogy a menza összértékelésben meg kell jegyeznem, hogy az európaiak jelentős hátránnyal indulnak....

A tegnapi napra is tartoztam egy furcsával, amit merítsünk más témakörből. A minap egy ebéd mellett volt szerencsénk belekukkantani egy helyi sorozatba. A többi tanulság mellett érdekesnek tűnt, hogy egy lefagyizott lakkcipő körüli cirkusznak 3000 W és egy cipőtisztító névjegyének átadása lett a vége. Nos valóban, ha nem ér rá a cipőpucolás vagy csak nem szereted magad intézni a tisztigatást, 3000 wonért kitisztítják a cipődet. No nem úgy, mint Amerikában, hogy egy kvázi-trónon üldöglve kiolvasod közben a New York Timest, hanem egyszerűen csak kilépsz belőle és álldogálva megvárod, míg kész lesz...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr84890466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása