Szöul, az MBA és minden más

2009: ...avagy hogyan boldogulok egy ajándék MBAvel?! Az utazás és azon is túl. (Végülis tanulni jöttem...) Kéretik kevert műfajra számitani, tekintettel blog-írási rutintalanságomra valamint lelkes emailezesi szokásaimra. Vagyis: érezzetek magatokat megszólítva! Az extrák közt: "Napi furcsa" rovat: mindennapi betevő húsevőknek és vegetáriánusoknak a "nem úgy van, mint otthon" étlapról. 2010. Hazatérés Budapestre. Új rovat: napi szép

Pontos idő: Szöul

Pontos idő: Budapest

Friss topikok

Innen vagytok, Kedves Látogatók!

Kriszta válaszol

2009.01.13. 08:40 HippoKriszta

Minthogy ma sem mondhatom, hogy bármi érdekfeszítő történt volna (leszámítva, hogy a cseh számvitel tanár a lehető legtöbb embert igyekezett lebeszélni róla, hogy részt vegyünk az óráján...), válaszolok az eddig a kommentekben feltett kérdésekre, illetve a legtöbbre.

Az időeltolódás Greenwich-hez képest 9 óra. London és Wales furcsa nevű településének lakói még csak épp most eszik a baked beant és pirítják a reggeli toastjukat (7:50) vagy B: fordulnak a másik oldalukra. Budapesti olvasóim felteszem már beértek a munkába, és ha még csak most iszogatják a kávéjukat(8:50), akkor mire ezt befejezem, már együtt olvashatják a mai rovatot a tegnapival. Az ausztráliai olvasók meg már le is tették a lantot mára(17:50). Itt most 16:50, a blog bejegyzés megjelenés időpontja tehát a GMT+1-hez igazodik. Dél-Koreában nincs időátállítás, vagyis itt mindig GMT+9 lesz.

Az MPP a Master of Public Policy képzést rövidíti. A KDI School teljes neve ugyanis          K(orean) D(evelopment) I(nsitute) for Public Policy and Management. Hovatovább, az iskola elsődleges súlypontja a közpolitika, és kevéssé a menedzsment. Úhogy, mi, MBA (Master of Business Administration) diákok vagyunk kisebbségben.

A koliéletről, összeverődésről illetve a helyiekről nehéz írni még. Januárban csak ún. előkészítő kurzusokra járunk, amelyek igyekeznek egy szintre hozni az MPP és MBAs csapatot is a szakterület alapjait illető tudásukban, másfelől ugyanezt teszik az angollal - ott vegyes (MPP-MBA mix) csoportokban.

A nemzetköziek már beköltöztek a koliba, de sok nemzetközi, akik nem az ún. Global Ambassador Fellowship keretében nyertek ide ösztöndíjat (amivel én is) nem is érkeznek meg a normál évkezdet, vagyis február előtt. (A "normál" évkezdet lesz a napi furcsa, mindjárt.) Ugyanakkor költözhetnek be a koreai diákok is a maradék koli helyekre. Tehát az órai együttléten kívül a koreaiakkal még nem nagyon tudunk ismerkedni, mert az MPPseknek pl. olyan sok a házi, hogy napi 2-3 órát ülnek rajta, és sokan ugyanennyit is utaznak, noha csak Szöul másik végéből jönnek.

Az évkezdés. A normál iskolaév márciusban kezdődik, kb. június végéig tart. A két hónapos szünet után szeptemberben jön a 2. félév, ami úgy karácsonyra ér véget. Vagyis kb. mint nálunk, csak máshol kezdődik. A KDI ehhez képest valami egészen mást talált ki (aki hoz egy ugyanilyet a világból, az vendégem egy kis kimchire): tanévkezdet február, majd 3 szemeszter - tavasz, nyár, ősz, 12-12-12 hét, plusz egy téli, amikor a zárások, illetve a bevezető oktatások zajlanak.

A nemzetközi csapat nagyja is MPPs, ők állandóan számolgatnak a házival :-), így egyelőre nem nagyon megyünk össztesületileg semerre. Ettől persze meg beszélünk, meg megvannak a nagyon tipikus arcok, de nem sokat tudunk még egymásról. Amúgy meg alig 10 nap telt el! Nem is biztos, hogy kellene. Mondjuk egy picit tartok tőle, hogyha így indult, akkor mi lesz, de ki fog ez alakulni, remélem. Ma pl. a számvitelen csoportokat alakítottunk, mert a házik jelentős részét is csopotban kell majd beadni - az nyilván segít. A csapat tagjai a következők: Frank - Kína, Woojung ("Barátság") Korea, Michaela - Románia, Munir - Bangladesh, Kriszta - Magyarország.  

Csapatépítés még nem volt, hacsak azt nem veszzük, hogy a második nap volt egy teljes eü vizsgálat (high tech luxusklinika), ami eltartott reggel 8:50től du f3ig és előző este 10től nem lehetett enni. No ez egy szuper összerázó volt! Ki melyik vizsgálattól fél, ájul el a tűtől vagy nem, ki hány kiló és mi baja van, plusz a kontrasztanyagos gyomorvizsgálat során az órányi várakozás a vízautomata mellett, amiből nem ihatsz és éhes is vagy... Tudják ezek, hogy kell csapatot összerázni!

A koreai csajok csinik! :-) (Részletek később, a koreaiak általában rovatban...)

A nevezetességekről csak annyit, hogy a Lonely Planet azt írja, hogy van 5 palota a városban. Ez éppen 3al több, mint amennyit meg kell nézned! :-) (De azért, ha találok valamit megírom:-))

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriszta-in-korea.blog.hu/api/trackback/id/tr54874230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása